reakcija

pismenost

yelena | 21 Avgust, 2007 20:20

 Pre neki dan u, čini mi se nedeljnom izdanju lista Politika, pročitala sam vrlo porazavajući članak.Tiče se, pismenosti,odnosno, nepismenosti mladih generacija. Članak je rađen između ostalog i na istraživanju po osnovnim i srednijm školama u Srbiji. Rezulta: jednom rečju UŽAS.Po tom istraživanju mladi su veoma nezainteresovani kako za sticanje znanja, tako i za kulturu ponašanja. Ovo činjenice, nažalost, su već više godina naša realnost Uzrok takvog ponašanja je nešto na čemu treba poraditi i to od malih nogu tj. od kuće, porodice.  Na mlade generacije ( naravno ne sve ali nažaolst većinu) profesori i nastavnici nemaju nikakav autoritet, a to je posledica pre svega uticaja roditelja i njihovog nipodaštavajućeg odnosa prema nastavnom osoblju koje njihovu decu ne samo da uče već i vaspitaju. Tako bi bar trebalo, i tako je i bilo do sredine 90-tih godina. Pitanje je na koji način vratiti poverenje u instituciju školstva?

Komentari

Re: pismenost

Connor MacLeod | 21/08/2007, 20:45

Uhhh, jako tesko pitanje. Ne znam, mozda zvuci grubo, ali tu valjda pomaze samo cvrsta ruka. Kazne, izbacivanja iz skole i sl. Lepo bi bilo da na to sve moze da se utice pedagoski, psiholoski i sl., ali mislim da je malo kasno za teoriju. Sad je valjda red da se predje na praxu (citaj: bich).
Btw, dobro dosla :o)

Re: pismenost

zaboravi | 21/08/2007, 20:55

Hm..
generalno zakazali smo na svim segmentima: od porodice, svih predškolski i školskih obrazovnih institucija.. razloge si već nabrojala..

Kako vratiti povjerenje u instituciju školstva?
joj, skeptik sam...mislim da povratka u "zlatna" vremena jednostavno nema.
Kada samo vidim kako pišu i kako se izražavaju ljudi koji zauzimaju visoke funkcije.. a tek njihov riječnik...ma zlo mi dođe.
Sve vratiti: na popravni:) ili preći na praksu o kojoj je pisao Connor.

Dobrodošla, naravno;)

Re: pismenost

hyperblogger | 21/08/2007, 21:14

Joj, ja sam član Školskog odbora jedne srednje škole... nedavno smo razmatrali slučaj učenice koja je nastavnicu engleskog nasred časa oterala u tri lepe... a to je samo jedan od par desetina slučajeva srodnog karaktera.
Nisu ni nastavnici ni đaci ono što su nekad bili. Nemaju ni trunke poštovanja prema profesorima, ni prema drugim učenicima...
Takvi skandali postaju deo svakodnevice i u osnovnim školama... Mislim, šta reći...

Re: pismenost

shadow | 21/08/2007, 21:54

Ni profesori nisu ono što su bili. Uglavnom se radi o uzročno - posledičnim odnosima. Kao što reče ''zaboravi'' a ko nam sedi u foteljama. Vide jadna deca da od škole nema ništa, da su neke druge vrednosti na ceni. Ovo društvo je izgubilo kriterijume, u svakom pogledu, na svim segmentima, od početka do kraja.Ako se sećaš ankete od pre nekoliko godina, većina dece je na pitanje šta želi da bude kad poraste, odgovorila u stilu: Stoja, Sneki, Ceca... Priznaćeš za to ne treba neka škola. Jbg-kompleksno pitanje.
Takođe, dobrodošla.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb